Daniel Dampt & Fils
Daniel Dampt (1956) is van origine een biochemisch techneut. Samen met zijn twee zoons Vincent (1981) en Sébastien (1984) bezit hij een domein van zo’n 33 hectare in het gehucht Milly, vlakbij het dorp Chablis in het gelijknamige wijngebied. Zijn twee zoons hebben beiden een BTS en een commerciële opleiding gedaan op het Lycee Agricole et Viticole in Beaune en daarna hebben zij in Australië en Nieuw-Zeeland bij diverse wijnbedrijven stage gelopen.
Dampt was al jaren een wijnliefhebber, maar kwam pas echt met wijn in aanraking via zijn schoonvader Jean Defaix. Defaix is inmiddels al jaren met pensioen en Dampt heeft zijn gehele bezit aan wijngaarden overgenomen. De afgelopen jaren heeft Dampt zijn bezit flink uitgebreid. Om die uitbreiding goed op te kunnen vangen, heeft hij de nodige investeringen gedaan. Zo heeft hij onder andere zijn cuverie en kelder behoorlijk uitgebreid en heeft hij pneumatische persen en grote roestvrijstalen cuves voor de assemblages gekocht. Eind 2011 heeft hij apparatuur aangeschaft die stikstof uit de lucht haalt en die stikstof gebruikt hij bij de botteling van zijn wijnen.
Dampt maakt, naast een Petit Chablis en een Chablis, vier Chablis Premiers Crus: Vaillons, Côte de Léchet, Beauroy en Fourchaume. Hij was jaren op zoek naar een perceeltje van een Grand Cru. Zijn zoektocht was tevergeefs. Daarom besloten hij en zijn zoons in 2008 druiven van een Grand Cru te kopen. Zij konden druiven kopen van de Grands Crus Bougros en Les Clos van de oogst 2010.
De wijngaarden van Dampt liggen alle in de zogeheten ‘Cuvette’ van Chablis, de wijngaarden rondom het dorpje Chablis. Deze ‘bak’ is traditioneel en kwalitatief gezien verreweg het beste deel van dit beroemde wijngebied. Hier tref je de zo karakteristieke Kimmeridge-grondsoort, de kalkbodem die zijn uitgesproken mineralige karakter aan de wijnen geeft. Verder weg van Chablis wordt de Portlandian-limestone bodem dominant. Deze levert zwaardere en minder mineralige en strakke wijnen.
Werkwijze
Na de persing in pneumatische persen wordt het sap gescheiden van de vaste stoffen. Daarna gist de most in rvs-cuves waarvan de temperatuur gereguleerd kan worden. Ook de appel-melkzuurgisting heeft in deze cuves plaats.
Dampt is van mening dat veruit de meeste Chablis-wijnen in feite niet geschikt zijn voor gisting en opvoeding in eikenhouten vaten. Vandaar dat hij zijn wijnen in roestvrijstaal vinifieert, niet alleen voor de typiciteit, maar ook voor optimaal behoud van fruit en frisheid. Eikenhout maskeert volgens hem het ware karakter van een Chablis en maakt deze daardoor minder goed herkenbaar. Voor Grands Crus, wijnen met de nodige body die het eikenhout beter kunnen absorberen, maakt hij een uitzondering. De botteling heeft plaats tussen acht en tien maanden na de oogst.
Wijnstijl
Die typiciteit vindt Dampt een absolute voorwaarde. In Dampts wijnen kom je altijd die voor Chablis zo kenmerkende mineralige toon tegen. Daarbij hebben ze een opvallende frisheid en strakheid, wat ze très Chablis maakt. Bovendien zijn deze ook nog zeer betaalbaar en dat kun je zeker niet van elke Chablis zeggen. Daarnaast kunnen ze zeer goed ouderen.